Societatea Română de Pediatrie marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării, o campanie demarată în perioada 22-27 aprilie, cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa vaccinării copiilor. Societatea subliniază că vaccinarea copiilor rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase.
La nivel mondial, vaccinarea salvează peste trei milioane de vieţi în fiecare an. În 2012-2013, în România se înregistrează cea mai ridicată rată de incidenţă a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană. De asemenea, România ocupă locul doi în Europa privind incidenţa rujeolei, o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. În ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europă.
Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. „România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârsta 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele, în sezonul rece, cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul naţional de vaccinare obligatoriu este o şansă reală de ameliorare a calităţii vieţii copiilor. Educaţia familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esenţială pentru progres în acest domeniu“, susţine prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
În contextul în care în România incidenţa bolilor prevenibile este în creştere, specialiştii pediatri reamintesc părinţilor că vaccinarea poate juca un rol decisiv în sănătatea şi dezvoltarea copiilor.
Cele mai recente date publicate în noiembrie 2012 arată ca rata de vaccinare în România se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la ni