Universitatea din Bucureşti arată că tăierea bugetului pentru proiectele de cercetare făcută săptămâna trecută de Ministerul Educaţiei îi periclitează dezvoltarea proiectelor. Reprezentanţii universităţii cer ca evaluatorii să fie în continuare străini, pentru obiectivitatea evaluării şi pentru internaţionalizarea cercetării.
„Procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a înregistrat progrese calitative în ultimii ani (2011-2012) şi dorim ca aceste progrese să fie consolidate în continuare. În acest sens, este esenţială alocarea unor fonduri judicioase pentru activităţile de evaluare. Considerăm, totodată, că este foarte importantă utilizarea în continuare a evaluatorilor străini, atât pentru obiectivitatea evaluării, cât şi pentru internaţionalizarea cercetării româneşti”, se arată într-un comunicat remis gândul.
Universitarii mai spun că redistribuirea fondurilor către alte proiecte s-a făcut fără o evaluare prealabilă a proiectelor aprobate anul trecut şi fără să se ţină seama de rezultatele obţinute până în prezent.
„Apreciem eforturile MEN de a păstra bugetul alocat cercetării pentru anul 2013 la cote comparabile cu acelea ale bugetului pentru cercetare din anul 2012. Cu toate acestea, diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate în derulare, fără o evaluare prealabilă, duce la dezorganizarea activităţilor planificate şi asumate, şi la descurajarea performanţei în cercetare”, se mai arată în comunicat.
Precizările vin după discuţiile pe care membrii Senatului le-au avut cu miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu.
Universitatea din Bucureşti arată că tăierea bugetului pentru proiectele de cercetare făcută săptămâna trecută de Ministerul Educaţiei îi periclitează dezvoltarea proiectelor. Reprezentanţii universităţii cer ca evaluatorii să fie în continuare străini, pentru obiectivitatea evaluării şi pe