Ministrul delegat pentru Energie a declarat, pentru Agerpres, că intenţionează să înfiinţeze două sau trei companii energetice noi. Se presupune ca acestea să funcţioneze din 2014, în contextul în care producătorii de energie pe cărbune ar urma să piardă teren în faţa producătorilor hidro sau a celor de energie nucleară, odată cu liberalizarea preţurilor.
Înfiinţarea noilor companii s-ar baza pe principiul mixului de resurse energetice pentru producţie în scopul salvării producătorilor de cărbune de la faliment. Ideea a fost concepută în urmă cu mai mulți ani de zile, fiind celebrul proiect Electra, care a eșuat însă în instanțele de judecată.
Competiția termo vs. hidro-nuclear ar duce la faliment
Constantin Niță a explicat, pentru Agerpres, de ce este nevoie de unirea unor companii de stat: „Din 2014, toate companiile de producţie trebuie să intre pe piaţa liberă. Energia pe cărbune va intra în competiţie cu cea hidro, cu energia nucleară, ceea ce va fi foarte dificil. Nicăieri în Europa nu există companii mono-resursă. Având în vedere situaţia actuală, consecinţa din 2014 ar fi intrarea unor companii în faliment”, a spus Constantin Niţă.
Ciurel, prudent
Managerul Laurenţiu Ciurel a declarat că a purtat discuţii cu Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, despre ideea unirii celor două entităţi într-o singură companie, însă cu prudență, amintind de Consiliul Concurenței care, în trecut, a constituit un obstacol în crearea Electra. „Vă pot spune că propunerea domnului Borza a fost ce să tot mai împărţim la ele… Hai să ne unim cu Oltenia, adică să ne unim cu totul, într-o singură companie. Asta a fost o idee şi o expun ca pe o idee. Nu ştiu în ce măsură poate trece de Oficiul Concurenţei, pentru că acest lucru înseamnă o concentrare de piaţă, care poate fi explicată eventual; sunt foarte mu