Vaccinurile încep să-i sperie pe unii părinți, care aleg riscul bolilor decât „sentințe pe viață”
O curte de justiție din Italia a dat o decizie în favoarea unor părinți care pretind că autismul copilului lor a fost declanșat de vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei). Sentința a venit după ce ani de zile s-a discutat despre efectele secundare ale acestui vaccin: temperatură mare, lipsa poftei de mâncare iar apoi instalarea autismului. Cum veștile de acest gen circulă foarte repede, mulți părinți români au început să aibă îndoilei cu privire la vaccinări.
Nici părinții din județul nostru nu fac excepție de la acest curent împotriva imunizării copiilor, chiar dacă aici numărul celor care aleg să nu facă vaccinurile sau să întrerupă schema clasică nu e foarte mare.
În afară de vaccinurile administrate imediat după naștere, nu există un control total asupra acestui proces, ceea ce lasă oarecum mână liberă părinților. Lipsa vaccinării poate ridica probleme și la înscrierea copilului la grădiniță sau la școală, deși Constituția garantează dreptul la învățătură al fiecărui cetățean român. Potrivit șefei Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Keresztély Irma, nu au existat până acum cazuri în care vreunui copil să i se refuze înscrierea la grădiniță sau școală pe motiv de nevaccinare. Informațiile neoficiale susțin însă că există în grădinițele din județ copii nevaccinați, părinții acestora prezentând la înscriere declarațiile pe propria răspundere, date în fața medicilor de familie, la momentul refuzului vaccinării.
Medicii recomandă vaccinarea, fără excepție
Toți bebelușii sunt vaccinați automat în spitale, la naștere, cu două vaccinuri: primul se administrează împotriva hepatitei virale de tip B (HVB), iar al doilea, la 72 de ore de la naștere, este vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), care în prezent se ad