Postul de televiziune BBC a comandat un sondaj amplu în România şi Bulgaria, pentru a lămuri dacă migraţia spre piaţa muncii din Marea Britanie va fi într-adevăr masivă, odată cu ridicarea restricţiilor, de la 1 ianuarie 2014. Această temă a fost exploatată politic la Londra, pe fondul prejudecăţilor multor britanici care se tem de un nou val de imigranţi, similar cu cel venit din ţările baltice şi din Polonia. Gândul a realizat o campanie, alături de GMP Advertising, prin care a încercat să demonteze aceste prejudecăţi.
Sondajul, realizat de Gallup România şi Vitosha Bulgaria pentru emisiunea Newsnight de pe BBC 2, arată că, deşi o parte din românii intervievaţi intenţionează să plece la muncă în Marea Britanie, foarte puţini şi-au făcut planuri concrete pentru acest lucru, în condiţiile în care cei mai mulţi ar face acest pas cu o ofertă fermă pentru un loc de muncă. În ambele ţări, sondajele au fost realizate pe eşantioane de peste 1.000 de persoane şi au fost concepute pentru a crea o imagine asupra diferenţelor dintre intenţii şi planuri concrete privind migraţia către piaţa muncii din UK.
Mai puţin de 1% dintre românii intervievaţi au spus că îşi caută activ un loc de muncă în Marea Britanie, în 2013 sau 2014, fie printr-o agenţie de locuri de muncă, fie pe cont propriu. Cu toate acestea, intenţia de a pleca la muncă în Marea Britanie este mai mare, de 4,6%.
Atunci când întrebarea a fost pusă la modul general – în ce ţară europeană ar pleca să muncească? – respondenţii au ales Marea Britanie în procente mai mari, însă chiar şi aşa aceasta a fost doar a treia destinaţie preferată pentru 2013. Pe primele locuri s-au situat Italia şi Germania.
Marea Britanie este destinaţia preferată de 16% dintre respondenţii care ar pleca să muncească în străinătate în 2013 şi de 26% dintre cei care ar pleca în 2014. Pentru 2014, Marea Britanie este