Preţul mieilor în viu şi cel al cărnii de miel nu vor fi, cel puţin teoretic, mai mari faţă de cele practicate în anii trecuţi, cel puţin asta consideră reprezentanţii Direcţiei Agricole Sălaj.
Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj, Ioan Bujiţă, ne-a declarat că preţurile mieilor şi a cărnii de miel nu ar trebui să fie mai mari faţă de cele de anul trecut, având în vedere oferta mare şi puterea scăzută de cumpărare. „Eu prognozez că în viu preţul unui kilogram nu va trece de 11 lei, iar carnea nu va depăşi 20 de lei kilogramul. Miei sunt mulţi, oferta fiind mare pentru că foarte mulţi fermieri au încrucişat merinosul şi alte specii obţinând miei de foarte bună calitate. Preţurile nu sunt mari având în vedere iarna lungă care a venit după o vară secetoasă şi o toamnă fără apă, în care producţiile au fost afectate, inclusiv cele de furaje, iar cheltuielile cu turmele de oi au fost evident mai mari. Eu am mai spus, indiferent cât vor cere proprietarii de turme, oferta este foarte mare, iar piaţa va decide în cele din urmă cum va fi, totul în funcţie de cerere şi ofertă”, a spus Bujiţă.
De unde cumpărăm miei?
În ceea ce priveşte locurile de unde pot fi cumpăraţi miei, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, dr. Mircea Martin, a declarat că au fost autorizate spre sacrificare două puncte, unul în localitatea Hereclean şi celălalt în oraşul Şimleu Silvaniei, iar în oraşele Jibou şi Cehu Silvaniei, carnea de miel va ajunge în maşini frigorifice şi va fi vândută prin magazinele locale. Potrivit lui Mircea Martin, comerţul cu miei şi carne de miel se va desfăşura sub control sanitar-veterinar pentru prevenirea unor eventuale incidente sau nereguli care pot pune sănătatea oamenilor în pericol.
Preţul mieilor în viu şi cel al cărnii de miel nu vor fi, c