Toti romanii care au platit statului, taxe sau impozite, pe care justitia le-a declarat ilegale isi pot lua banii inapoi, plus dobanda, pentru perioada in care respectivele sume au stat la buget.
O doamna din Sibiu care a platit in 2008 o taxa de prima inmatriculare de sase mii sapte sute de lei a cerut in instanta restituirea acestei taxe plus dobanda pe ultimii 5 ani.
Legea actuala spune ca statul datoreaza dobanda doar de la momentul in care cetateanul depune cererea de restituire. Curtea Europeana a decis insa ca legea este incorecta iar statul trebuie sa plateasca dobanda de cand a INCASAT efectiv banii.
"Practic aceasta decizia a desfiintat Articolul 124 din Codul de Procedura Fiscala roman, iar pe principiul echivalentei ele se vor aplica si oricaror alte sume de restituit de la buget" spune avocatul Dragos Tarsia.
In urma hotararii Curtii Europene de Justitie, femeia este prima care va incasa pe langa taxa de 6.700 de lei si o dobanda de... 9.500 de lei.
Insa decizia poate fi aplicata si la alte taxe contesate in justitie.
"Sunt si alte situatii in care statul incaseaza niste impozite si taxe, fie aplicand retroactiv niste legi, cum ar fi cazul TVA-ului pe drepturile de autor, pe cesiuni de drepturi de autor, si respectiv TVA pe tranzactii imobiliare" spune avocatul Gheorghe Piperea.
Printre cei care se judeca cu statul pentru TVA-ul pe tranzactii imobiliare se afla fratii Negoita si Gigi Becali. La mijloc sunt zeci de milioane de euro.
"Noi avem prevazut in acest an o suma echivalenta cu aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar noi trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie" a spus Daniel Chitoiu.
Decizia din Luxemburg da peste cap calcul