Bursa a scăzut ieri cu 0,24% (indicele BET-C), într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar principalele acţiuni au înregistrat oscilaţii nesemnificative.
Lichiditatea totală a urcat la maximul ultimilor doi ani şi două luni, în urma înregistrării rezultatelor ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transgaz (TGN).
„Deciziile AGA au o predictibilitate din ce în ce mai mare, astfel încât nu reuşesc să aducă efervescenţă bursei. Aprobarea dividendelor propuse, alegerea unui nou CA în cazul SIF Oltenia şi trecerea la sistemul dualist în situaţia SIF Transilvania par să treacă neobservate de investitori. Nu putem vorbi despre vreo reacţie în urma rezultatelor AGA“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Transilvania (SIF3) au încheiat ziua în stagnare.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor FP, a încheiat ziua cu 0,27% sub nivelul de vineri.
„Un alt motiv pentru care piaţa îşi continuă apatia este acela că ne aflăm într-o conjunctură cât se poate de nefavorabilă. Bursele internaţionale se află în zona de maxim (scăderile de săptămâna trecută sunt departe de a fi considerate semnificative) şi devine tot mai plauzibilă versiunea unor corecţii mai mari. Acest considerent îi ţine, oarecum, la distanţă pe cumpărători. Pe de altă parte, apropierea datelor de înregistrare pentru dividende lasă loc unor aşteptări ca preţurile acţiunilor să se îndrepte spre maximele de la mijlocul lunii martie, într-o viziune optimistă, astfel că nici vânzătorii nu îşi fac simţită prezenţa. Amblele poziţii sunt de aşteptare şi determină lichiditatea redusă din ultima perioadă“, a mai spu