Curtea Constituţională reprezintă organul juridic independent de puterile executivă, legislativă şi judecătorească, compus dintr-un complet de şase judecători constituţionali. Membrii completului judecătoresc sunt numiţi pe un termen de şase ani, câte doi din partea Guvernului, Parlamentului şi Consiliului Superior al Magistraturii. Patru judecători au fost numiţi în lunile februarie şi martie.
Alexandru Tănase, născut la 24 februarie 1971, este preşedintele Curţii Constituţionale din octombrie 2011. A avut o activitate politică fructuoasă, în special în calitate de membru şi fondator al Partidului Liberal-Democrat. După ce, în vara lui 2007, a candidat pe listele Partidului Democrat la alegerile locale din Chişinău, în toamnă, împreună cu Vlad Filat, creează Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova. Tot atunci devine preşedinte al Fracţiunii PLDM în Consiliul Municipal Chişinău , funcţie pe care o deţine până în aprilie 2009. A fost prim-vicepreşedinte al liberal-democraţilor, iar în perioada 2009-2011 a ocupat fotoliul de deputat în Parlament, dar şi de ministru al Justiţiei.
Relaţiile dintre cei doi s-au răcit ulterior, iar Alexandru Tănase a adus mai multe critici modului de conducere a partidului de către Vlad Filat. În aprilie 2011, Tănase a fost numit judecător la Curtea Constituţională. El a declarat că decizia îi aparţine, însă nu a dorit să numească motivele acesteia. Analiştii au vorbit despre o autoexilare graţioasă. În octombrie acelaşi an Alexandru Tănase a fost ales preşedintele CC, după ce Dumitru Pulbere a fost demis, acuzat că a făcut declaraţii politice.
Licenţiat în Drept la Universitatea „Alexandru Ion Cuza“ din Iaşi, Tănase este specializat pe cauze civile şi penale. S-a afirmat în domeniu mai ales graţie dosarelor de importanţă internaţională, precum Ilie Ilaşcu, Vladimir Şarban, Valeriu Pasat ş.a. În cazul Şarban a fos