Cresterea continua a pretului la energia termica a dus in ultimii 10 ani la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la incazirea centralizata. 7 judete sunt in totalitate independente, in timp ce Bucurestiul ocupa peste o treime din numarul total de gospodarii care inca mai atarna in sistem.
Guvernul a anuntat, in urma cu circa 2 ani, ca nu mai sustine cota de subventie ce ii revenea (50%), iar primariile locale nu pot acoperi aceste sume. In acest caz, costurile de facturare a Gcal au crescut, in medie, cu 71% la nivel national. Cele mai mari cresteri s-au putut observa in Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).
Principalul motiv al cresterii pretului la Gcal este imposibilitatea primariilor locale de a sustine partea de subventie ce le revine, dar si decizia Guvernului de a nu mai acorda ajutor in acest sens. Majorarile vor continua deoarece autoritatile locale nu vor putea acoperi si partea de subventie ce revenea Guvernului si nu vor avea fonduri suficiente pentru a sprijini populatia in acest sens si in urmatoarea perioada.
Romanii isi doresc sa nu mai depinda de CET-uri, care furnizeaza agent termic doar in anumite intervale ale anului. In plus, sunt foarte des intalnite cazurile in care CET-urile intrerup furnizarea de apa calda sau caldura din cauza defectiunilor.
Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati.
Din 2010, media debransarilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinte. In acelasi timp, piata de centrale termice se situeaza la un volum de circa 140.000 de centrale anual, di