Pericole mari, dar greu de vazut, pandesc in iarba de cand a venit caldura. Capusele au cucerit campurile, parcurile sau padurile si au facut “victime” nu doar printre cei care au iesit la picnic in ultimele zile, ci si in randul animalelor de companie. Un alt inamic al celor care isi propun sa iasa in natura il reprezinta albinele, intepatura lor provocand de multe ori reactii alergice grave.
Medicii sustin ca muscatura capuselor este extrem de periculoasa. Ei subliniaza ca, in astfel de cazuri se impune o interventie de specialitate. In cazul unei muscaturi de capusa, initial, victima prezinta simptome asemanatoare gripei, care pot duce insa la paralizia fetei sau probleme cardiace foarte grave.
"Exista o incidenta mai mare la inceputul primaverii, dar in momentul in care am sesizat ca am fost muscati de o capusa este recomandat sa ne prezentam cat mai repede in departamentul de urgenta al spitalului. Putem sa ridicam suspiciunea cand apar reactii alergice, cand se altereaza starea generala , cand apare cefaleea, cand apar ametelile, dar cand apar aceste complicatii neurologice, deja ne aflam intr-un stadiu destul de avansat", a explicat, pentru eMaramures, medicul SMURD Remus Mitre.
Nu este recomandat sa incercam singuri sa scoatem insectele din corp , pentru ca riscam ca acestea sa fie extrase doar partial. Specialistii sustin ca pot fi transmise mai multe boli de catre capuse, cea mai periculoasa fiind maladia Lyme, care provoaca severe tulburari cardiace sau neurologice.
"Este mai dificil pentru o persoana care nu are pregatire medicala, sa indeparteze in totalitate. De cele mai multe ori raman urme din capuse, plus ca ar trebui asociat un tratament profilactic, antibiotic pentru a preveni tocmai transmiterea acestei boli pe care ati amintit-o anterior", a declarat Remus Mitre, medic SMURD.
Ca sa nu c