Aproape 400 de solicitări de pretenţii, prin care proprietari de automobile din Suceava atacă noile prevederi privind plata timbrului de mediu, au fost înregistrate la Tribunalul Suceava, începând cu 15 martie, când a intrat în vigoare OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Totodată, au fost înregistrate şi dosare legate de vechile prevederi ale legislaţiei româneşti vizând taxa de primă înmatriculare.
Avocat sucevean specializat în asemenea acţiuni, Răzvan Viorescu a declarat, ieri, că în cazul OUG 9/2013 privind timbrul de mediu, o lege care încălcă legislaţia comunitară a fost înlocuită cu o altă lege, la fel de necomunitară. „Acţiunile intentate pentru recuperarea sau evitarea acestei taxe se câştigă în instanţele din toată ţară, întrucât şi noua lege încălcă principii fundamentale ale legislaţiei naţionale, dar şi comunitare” a spus avocatul.
El a mai apreciat că dosarele de acest tip ar trebui soluţionate prin mediere, pentru a se evita cheltuieli suplimentare din partea statului, dar şi ale petenţilor. „Ţinând cont de derularea greoaie a proceselor, a modalităţii în care DGFP face recurs la toate dosarele soluţionate pe fond, o variantă prin care Guvernul României prin Administraţia Fondului de Mediu să evite plăţile pentru cheltuielile de judecată şi dobânzile fiscale aferente taxei de mediu, de poluare şi timbrului de mediu, ar fi, mult mai eficace, soluţionarea dosarelor prin mediere” a spus Viorescu.
Avocatul consideră că în acest mod sute de dosare ar putea fi soluţionate într-un termen rezonabil, prin acorduri de mediere între petent şi Administraţia financiară, ce pot face obiectul unor tranzacţii în faţa instanţei de judecată, hotărârile de expedient constituind titlu executoriu. El consideră că este nedrept ca populaţia, oricum sărăcită de greutăţile şi criza economică ce a marcat ultimii ani, să fie nevo