Potrivit studiului “Shopper Trends 2012-2013” realizat de compania de cercetare de piaţă Nielsen peste 85% din cumpărătorii români resimt creşterea preţurilor la alimentele de bază şi au devenit mai precauţi cu bugetul. Două treimi spun apoi că achiziţionează bunuri de strictă necesitate. În acelaşi timp, preţurile alimentelor listate de Ministerul Agriculturii confirmă faptul că, pentru aprovizionarea cu alimentele de bază, locuitorii din zonele cu şomaj maxim şi salarii minime sunt nevoiţi să cheltuiască mai mulţi bani decât cei din perimetrele dezvoltate ale ţării. Altfel spus, preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea de pasăre, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ. Şi, prin comparaţie cu rata şomajului şi cu salariul minim la nivelul fiecărui judeţ, reiese că românii cu cele mai mici venituri au de înfruntat şi cele mai mari costuri.
Pentru exemplificare, unul din cele mai năpăstuite judeţe din acest punct de vedere este, potrivit statisticilor, Vasluiul. Aici rata şomajului este aproape de 11%, salariul mediu este mai mic de 1.100 de lei iar costul unui coş cu alimente de bază este printre cele mai mari din ţară, respectiv 28,9 lei.
În Alba rata şomajului este de 8,7%, salariul mediu de 1.279 de lei, dar coşul cu alimente de bază este peste media naţională de 24,8 lei. Cel mai scump coş – 30 de lei – se regăseşte în Bihor, unde şomajul este printre cele mai mici – 4,3%, dar salariul mediu este doar 1.135 de lei.
La polul opus se situează Timişul, unde rata şomajului este 2%, salariul mediu urcă la 1.540 de lei, dar costul unui coş de alimente de bază este de doar 23,5 lei. În zona mediană – Cluj, Bucureşti, valoarea coşului alimentar este cuprinsă între 23 şi 26 de lei, şomajul la limita a 5%, dar salariul mediu depăşeşte limita naţională de 1.500 de lei.
Semnificativ este faptul că în prime