Ultimul studiu Ernst & Young arata un „paradox al încrederii” in piata. Astfel, desi trei sferturi dintre executivi se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor să crească în următoarele 12 luni, numai 29% planifică să facă achiziţii.
Revenirea majoră a încrederii în economia globală în rândul marilor companii încă nu s-a concretizat în investiţiile de capital şi în evoluţia activităţii de fuziuni şi achiziţii preconizate – se arată în raportul bianual realizat de Ernst & Young - Capital confidence barometer.
87% dintre companii consideră că evoluţia bruscă a nivelului de încredere este alimentată de aşteptările pozitive cu privire la creşterea economică, de câştigurile companiilor şi de disponibilitatea creditării. În percepţia acestor companii economia globală este fie stabilizată, fie în curs de îmbunătăţire.
51% dintre respondenţi sunt de părere că economia globală se ameliorează rapid – mai mult decât dublu faţă de procentul de 22% înregistrat în octombrie 2012.
Acest nivel crescut al încrederii a determinat un consens în rândul companiilor globale în privinţa creşterii volumului de fuziuni şi achiziţii: 72% se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, chiar şi cu un nou accent pus pe creştere (52% dintre respondenţi consideră creşterea o prioritate), doar 29% dintre companiile mari plănuiesc să facă achiziţii în următoarele 12 luni. Măsurile de creştere organică râmân preferinţa strategică majoră în rândul executivilor (45%).
Cu toate că acest sentiment pozitiv s-ar manifesta, în mod normal, într-o creştere a investiţiilor de capital şi o intensificare a activităţilor de fuziuni şi achiziţii, situaţia actuală poate fi cel mai bine descrisă ca un „paradox al încrederii”, deoarece activitatea planificată contrazice aşteptările.
În ultimii ani, volumele globale din segment