Alimentarea bugetelor locale cu cote defalcate nu mai poate fi sistată în cazul plăţilor pentru achitarea salariilor şi a contribuţiilor aferente, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii”
În prima parte a săptămânii trecute, în plenul Camerei Deputaţilor, s-a dezbătut şi votat „Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie”, act normativ ce impunea condiţii stricte unităţilor administrativ teritoriale în ceea ce priveşte reducerea arieratelor.
Deputaţii PNL au reuşit să introducă şi să treacă, cu sprijinul PDL, două amendamente de modificare a actului normativ promovat de către Executiv, cu rol reparatoriu faţă de condiţiile grele impuse primăriilor prin această ordonanţă de urgenţă, astfel că nu va mai
exista riscul ca angajaţii unităţilor administrativ teritoriale să nu îşi primească salariile. Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice vor avea obligativitatea de a sista alimentarea, de orice fel, a bugetelor locale, în cazul nerespectării condiţiilor de reducere a arieratelor, cu excepţia „plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii”.
Rambursarea creditului, în tranşe trimestriale
Cel de-al doilea amendament propus şi aprobat se referă la rambursarea împrumutului în tranşe trimestriale, nu lunare, cum se prevedea iniţial. În plus, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Trezorerie, până la 15 mai, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor, cu termen de rambursare 5 ani.
Iniţial, unităţile administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 erau obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la 31 martie. Modificarea ad