Discuţiile pe marginile acestei probleme au reflectat frustrarea privind eşecul de a oferi un mix eficient de politici care să aibă ca rezultat ieşirea din lunga şi neterminata criză
În ciuda tuturor eforturilor G20 şi a altor foruri internaţionale, există riscul unei crize prelungite
După mai mult de 3 ani de la începutul recesiunii globale, activitatea lentă din cadrul economiilor bogate şi cele sărace creează confuzie în rândul factorilor de decizie politică care se aşteptau la mai mult până în prezent. Aceştia se tem că sunt din ce în ce mai limitate opţiunile pentru "repornirea motorului" creşterii economice.
Economia SUA rămâne constrânsă de un munte de datorii de uz casnic şi continuă să oscileze între perioade de creştere economică modestă şi perioade de stagnare. Zona euro se află în recesiune, trecând de la o criză la alta, iar în prezent se ocupă cu cele mai recente probleme care au apărut în Cipru.
Chiar şi ţări mari precum China şi Brazilia au început să aibă probleme economice. China a postat în 2012 cel mai slab an de creştere din 1999 încoace. Economia Braziliei a încetinit atât de mult încât se apropie de stagnare, în acelaşi timp, confruntându-se cu o nouă ameninţare - inflaţia, potrivit unei analize Reuters. În acest context, exasperarea miniştrilor de Finanţe şi a bancherilor băncilor centrale ce au participat săptămâna trecută la adunarea G20 şi a Fondului Monetar Internaţional a fost evidentă.
Comunicatele oficiale şi discuţiile pe marginile subiectului au reflectat frustrarea lor privind eşecul de până acum pentru a oferi un mix eficient de politici care să aibă ca rezultat ieşirea din lunga şi neterminata criză, care arată puţine semne că s-ar apropia de sfârşit. "Fără nicio îndoială nu putem declara că răul a trecut", a declarat vineri ministrul brazilian de Finanţe, Guido Mantega. "Există riscul unei criz