Considerate una dintre cele mai mari înşelătorii din istoria presei germane de după Al Doilea Război Mondial, falsele jurnale intime ale lui Adolf Hitler vor fi transferate la Arhivele Naţionale din Germania şi vor deveni astfel accesibile publicului larg, anunţă săptămânalul Stern, citat de Mediafax.
Jurnalele liderului nazist au fost prezentate chiar de Stern, în urmă cu trei decenii, pe 25 aprilie 1983, ca o descoperire senzaţională.
Unul dintre jurnaliştii publicaţiei, Gerd Heidemann, a prezentat cu mare pompă o serie de carnete negre, repartizate în 62 de volume, afirmând că erau jurnalele intime ale lui Hitler.
Acestea au fost cumpărate de Stern pentru suma de 9,3 milioane de mărci germane, dar, ulterior, s-a descoperit că ele erau de fapt trucate de Konrad Kujau, un pretins colecţionar.
Înşelătoria a fost descoperită de Poliţia judiciară şi de Arhivele publice din Koblenz, iar publicaţia germană a fost obligată să îşi prezinte public scuze, în timp ce redactorii de la momentul respectiv au demisionat.
În urma scandalului, încrederea cititorilor a fost puternic afectată, lucru care a dus la o scădere importantă a vânzărilor săptămânalului.
Konrad Kujau şi reporterul Gerd Heidemann au apărut în faţa tribunalului în 1984 şi au fost condamnaţi la patru ani de închisoare.
„Stern va preda toate jurnalele intime aflate încă în posesia sa”, a declarat Franziska Kipper, o purtătoare de cuvânt a publicaţiei.
Kipper a adăugat că exemplarele aflate în posesia altor instituţii, în special cele de la Fundaţia Cartier din Paris şi Haus der Geschichte din Bonn, vor rămâne acolo unde se află în prezent.
„30 de ani reprezintă termenul obişnuit pentru ca documentele oficiale să devină accesibile pentru public. Stern a luat decizia de a preda aceste caiete. Jurnalele fals