Peste 58% dintre atacurile lansate prin Internet ar proveni din China sau din România, potrivit unui nou raport prezentat de operatorul american de telefonie mobilă Verizon, citat de lesoir.be.
Deşi deseori sunt citate ţările baltice, Rusia şi China în materie de atacuri cibernetice, realitatea descrisă în raportul întocmit de Verizon sugerează că rolul ţărilor din Europa de Est este cu mult subestimat în acest domeniu.
În raportul său, Verizon afirmă că, dacă Republica Populară Chineză este cea mai activă dintre ţările lumii pe scena cybercriminalităţii, atacurile lansate din această ţară se limitează, majoritatea, la spionaj. Spre deosebire de cazul României, unde 28% dintre atacuri au caracter financiar. Împreună, cele două ţări ar reprezenta 58% din cybercriminalitatea globală, subliniază raportul Verizon.
Cu mult în urma celor două, Statele Unite ale Americii se află pe locul trei, Bulgaria (7%) pe patru, Rusia (5%) pe cinci şi Olanda (1%) pe locul şase.
Raportul nu furnizează decât puţine detalii despre rolul diferiţilor actori ai cybercriminalităţii, dar scoate clar în evidenţă hiperactivitatea anumitor regiuni ale globului în acest domeniu. China nu reprezintă o surpriză a acestui clasament, comentează sursa citată. Nedispunând de vreo reglementare în materie de criminalitate cibernetică, a fost de foarte multe ori suspectată că spionează companii americane. Spionajul militar şi indistrial ar fi cele două activităţi foarte obişnuite pe teritoriul asiatic, potrivit specialiştilor în domeniu. În Europa de Est, criminalitatea cibernetică, mult mai orientată spre furturi, înregistrează activităţi intense, care ar putea avea legături directe cu reţelele mafiote. Un subiect asupra căruia Uniunea Europeană s-a aplecat de mai multe ori şi care ar putea crea prejudicii Bulgariei şi României în relaţiile lor cu restul Europei, con