Galerie Foto
TIMIȘOARA. După mai bine de patru de când nu a mai funcționat, Cabinetul de Flebologie de la Spitalul Clinic Județean din Timișoara s-a deschis pentru bolnavi. Acesta a fost renovat și dotat cu aparatură performantă din partea Universității de Medicină din Timișoara, prea performantă am zice, pentru că tratamente ce se pot face cu ajutorul acestor aparte, și anume tratamentul sclerozant sau cel cu lumină pulsată nu sunt decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În acest fel timișenii care vor să scape de varice, cu ajutorul celor două metode moderne, o pot face doar contra cost.
Aici se tratează afecţiunile venoase, care sunt foarte răspândite, dar care sunt în general neglijate, omul vine când apare ulcerul venos, e foarte târziu, iar tratamentul implică costuri mari. Avem un aparat cu lumină pulsată, echilaventul laserului, cu care se pot varicele stelare, pe care 80% din populaţie le au. Tratamentul sclerozant este contra cost, costă 30% din cât ar costa la stat. Se plăteşte strict ce se foloseşte. Cabinetul nostru este cuplat cu cel de pre-anestezie. Pentru tratamentul sclerozant avem nevoie de toxisclerol, o substanţă ce e omologată în toată Europa, dar care la noi nu se aduce, toată Europa o foloseşte în astfel de cazuri, însă în România ea nu se găseşte. Pacienții trebuie să o cumpere din Ungaria sau din alte țări, culmea că nu e nici scump, cam 15 euro, spune conf. dr. Sorin Olariu, şef Clinica Chirurgie I.
Medicii mai spun că autoritățile nu acordă multă importantă bolii venoase, nu acordă destui bani pentru tratamente, pentru că boala să nu se agraveze, la ei ajungând bolnavii când au ajuns în ultima fază a bolii, când au nevoie de o perioadă foarte mare de recuperare, implic el este scos din câmpul muncii sau chiar pensionat pe caz de boală.
Bolile venoase reprezintă un capitol important de patologie datorită m