Peste 1,1 milioane locuinte au fost debransate in ultimii 10 ani de la sistemul de incalzire centralizat, unul dintre factori fiind cresterea pretului la caldura, potrivit Ariston, care estimeaza ca parcul de centrale termice a depasit 1,5 milioane unitati, fata de 1,4 milioane locuinte inca bransate.
„Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incalzire centralizat. (...) In anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati”, se arata intr-un comunicat al furnizorului de centrale termice Ariston Thermo Romania.
Din 2010, media debransarilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinte. In acelasi timp, piata de centrale termice se situeaza la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60 la suta fiind comercializate catre locuintele ce au renuntat la sistemul centralizat.
Restul vanzarilor este generat de inlocuirile de centrale care sunt in functiune de peste 10 ani, dar si proiectelor rezidentiale noi si locuintelor individuale noi, potrivit datelor companiei.
„In ultimii 4 ani, la nivel national, costul de facturare al Gcal a crescut, in medie, cu 71 la suta”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager al companiei.
Cele mai mari cresteri ale pretului la energia termica facturat catre populatie in perioada 2008 - 2012 au fost consemnate in judetele Covasna (a245 la suta), Caras Severin (a210 la suta), Constanta (a187 la suta), Neamt (a168 la suta) si Giurgiu (a154 la suta), a aratat