Pacienţii înscrişi la un medic de familie pot fi vânduţi legal unui alt medic, existând situaţii în care aceştia, asiguraţii, află după mult timp că au fost transferaţi.
Unii medici scot zeci de mii de euro din buzunare pentru a-şi întregi listele cu pacienţi. Această practică a apărut din momentul în care Ministerul Sănătăţii a emis un ordin de preluare a unui cabinet medical (infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienţi şi altele), numit praxis. Autorităţile susţin că metoda este legală. Anunţul făcut de curând de către Ministerul Sănătăţii, cu privire la mărirea sumelor acordate doctorilor care au în evidenţă mai mulţi asiguraţi, încurajează şi mai mult această practică.
Fiecare pacient valorează maximum 80 de lei în deconturile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru 2.000 de pacienţi, un singur medic poate încasa, de la stat, aproximativ 36.000 de euro, într-un an. La Iaşi, au existat situaţii în care persoanele asigurate s-au trezit mutate la un alt medic de familie, fără a fi anunţate.
„Am avut reclamaţii de la persoane care s-au trezit peste noapte la un alt medic de familie, dar, în majoritatea cazurilor, am descoperit că a fost vorba doar de o eroare. Vânzarea praxisului se face legal, iar medicii vin ulterior la noi cu o cerere. Sigur că proprietarul se poate schimba, atâta timp cât este tot medic de familie. Este explicat foarte clar în lege“, declară Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.
Praxisul, o scuză bună pentru medici
Legea praxisului intervine în condiţiile încetării activităţii medicului titular, prin pensionare, deces, încetarea activităţii înainte de pensionare sau schimbarea domiciliului. Astfel, medicii profită de această lege pentru a transfera pacienţii. Anunţurile medicale, în special pe forumurile de specialitate, sunt pline de oferte, dar şi d