Temperaturile scăzute au întârziat semănăturile de primăvară. Acum, agricultorii lucrează zi și noapte pentru a recupera timpul pierdut.
Vremea caldă din ultimele zile i-a determinat pe marii agricultori din județ să iasă în câmp cu toate utilajele și să lucreze non-stop. Pentru că semănăturile de primăvară, în special la culturile de primă urgență, cum ar fi sfecla de zahăr sau muștarul, au întârziat destul de mult, din cauza vremii nefavorabile, agricultorii se grăbesc să recupereze timpul pierdut. “Am putut să ieșim în câmp abia la sfârșitul săptămânii trecute, iar pentru a recupera timpul a trebuit să lucrăm în două schimburi, de dimineață până seara, ba, chiar, și noaptea. Suntem mulțumiți pentru că, cel puțin în ceea ce privește culturile de primă urgență, însămânțările sunt aproape finalizate. Până acum, am semănat 300 de hectare de muștar, 136 de hectare de ridiche de ulei și 850 de hectare de sfeclă de zahăr”, a afirmat inginer Alexu Molodoi, director tehnic al SC Almos Agrorom Secuieni.
Potrivit acestuia, agricultorii au trebuit să facă eforturi imense pentru a termina la timp semănăturile de primăvară, astfel că au fost nevoiți să facă lucrări, în special pentru pregătirea patului germinativ, chiar și noaptea. “Acum, așa cum se spune, «am intrat în pâine». Miercuri, 24 aprilie, începe semănatul porumbului, cultură la care avem planificate 800 de hectare. Este o activitate continuă, pentru că, în paralel cu însămânțarea de noi culturi, cele deja existente trebuie protejate împotriva dăunătorilor. Acum, totul depinde de cum va fi vremea. Noi credem că perspectivele unui an agricol reușit sunt bune, însă, în agricultură, dacă nu ai ploi la timp și nu ai norocul să fii ferit de calamități naturale, cum ar fi inundații sau grindină, totul se poate schimba în câteva zile”, a mai spus inginerul Alexu Molodoi.
Până acum, Almos Agror