„Am fost şi am rămas un liberal. Capitalismul pe care-l iubesc este acela al bunăstării naţiunilor şi nu acela al bogăţiei care scapă naţiunilor şi care renunţă la legăturile cu teritoriul natural. Nu iubesc republica internaţională a banilor fără reguli“, spune Tremonti într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos.
Ca şi actualul premier italian Mario Monti, Tremonti este profesor la universitate, dar el nu împărtăşeşte niciuna din ideile politice ale celui care are greaua misiune de a reforma economia Italiei, una dintre cele mai mari din zona euro.
Ministru al economiei în era Berlusconi, între 2008 şi 2011, Tremonti s-a distanţat de „Cavaler“ înfiinţându-şi chiar propria formaţiune politică, „Muncă şi Libertate“.
Sub această etichetă liberală fostul ministru s-a aliat cu Liga Nordului, prezentă la cele mai recente alegeri generale. Proaspăt ales senator, el militează pentru o Europă unită şi federală şi critică „tehnocratismul“ abordat la nivelul UE şi în Italia ca răspuns la criză şi la nevoia de reforme.
„Balanţa istoriei este pe cale să revină la bogăţia reală, aceea a uzinelor, a comunităţilor, nu spre aceea a produselor financiare derivate“, spune Tremonti.
Întrebat despre mijloacele prin care economia europeană poate fi revigorată, el a propus, în primul rând, euroobligaţiunile, prin care să fie finanţate mai ales marile proiecte de infrastructură, idee vehiculată şi de preşedintele francez François Hollande.
„Europa este singura capabilă să-şi asume responsabilitatea relansării economiei. De unele singure, statele nu-şi pot permite acest risc“, a menţionat fostul ministru.
La nivel naţional, urmând exemplul băncii germane KfW, statele ar trebui să înfiinţeze bănci care să faciliteze finanţarea companiilor. Apoi, tot la nivel naţional, guvernele ar trebui să defiscalizeze mas