Alimentaţia copilului până la vârsta de un an trebuie să fie o prioritate pentru părinţi, pentru a evita eventualele indigestii, intoleranţe sau alergii
Părinţii trebuie să fie vigilenţi cu privire la alimentele pe care copilul le consumă întrucât o clipă de neatenţie sau de superficialitate poate avea urmări grave. Indigestiile, intoleranţele, alergiile pe care nu le ştiaţi pot fi cauzate de un aliment introdus necorespunzător. Cei care se grăbesc să le dea micuților o alună, de exemplu, convinşi fiind că cel mic pofteşte, deşi nu poate fi vorba de aşa ceva de vreme ce copilul nu cunoaşte gustul, se pot trezi într-o situaţie cu totul neplăcută. O alergie sau, şi mai grav, obstrucţionarea căilor respiratorii, pentru că alimentul nu a fost mestecat cum trebuie, sunt situaţii ce pot fi evitate.
„Sistemul digestiv al copiilor până la un an este insuficient dezvoltat, de aceea introducerea alimentelor trebuie făcută treptat. Începerea diversificării se face de la şase luni pentru copiii alimentaţi exclusiv la sân, şi de la patru luni şi jumătate, cinci pentru cei hrăniţi cu lapte formulă“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan.
Sfaturi demne de luat în seamă
Aşadar, orice părinte trebuie să aibă foarte clară în minte şi notată în bucătărie lista alimentelor permise celui mic şi modul lor de introducere, în funcţie de vârstă.
„Îi puteţi servi celui mic carne de pasăre, de preferat de ţară, piept de curcan, dar numai după vârsta de şase luni. Tot după această vârstă puteţi alege şi făinoasele cu gluten. Când cel mic a împlinit şapte luni îi puteţi pune în farfurie gălbenuşul de ou, iaurtul făcut în casă, carnea de vită, peştele alb, proaspăt. Nu au ce căuta în alimentaţia lui sarea şi zahărul. Chiar dacă mai pregătiţi ceva dulce, indicat ar fi să folosiţi zahăr brun, nicidecum zahăr obişnuit. De asemenea, nu vă aven