Unicul laborator din ţară, în care se prepară bragă cu licenţă de fabricaţie şi certificat de calitate, produce tot mai puţină băutură răcoritoare din cauza concurenţei celei falsificate, de proastă calitate. Radu Beligan, Mădălin Voicu şi Florin Călinescu se numără printre clienţii care apreciază adevărata „bragă Alina”, cumpărată direct de la sursă
Gheorghe Zmeu şi Gabriel Pauliuc sunt doi gălăţeni care încearcă să ţină în viaţă o afacere tot mai puţin profitabilă, motivaţi doar de nostalgia succesului de altă dată.
Cei doi, administratorii SC Comalina SRL, deţin unicul laborator din ţară în care se prepară bragă, cu licenţă de fabricaţie şi contract de atestare a calităţii produsului, pe baza analizelor realizate la Facultatea de Industrii Alimentare din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“.
Aromă orientală, într-o reţetă străveche
Braga, supranumită băutura răcoritoare a sultanilor, se prepară în laboratorul de la Galaţi după o reţetă străveche, din mălai, făină de grău intermediară, drojdie de bere, zahăr şi apă.
Aceste ingredinte sunt amestecate - în proporţii al căror secret este păstrat cu străşnicie – după care sunt fierte într-un cazan special, timp de şase sau opt ore, în funcţie de cantitatea comandată de beneficiari.
„În general, lucrăm pe bază de comandă, deoarece braga este extrem de perisabilă. De la preparare şi până la consumare, nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore. Cum această băutură răcoritoare, absolut naturală, nu poate fi conservată şi îmbuteliată, cei care o comercializează trebuie să dispună de «dozatoare» cu sistem de răcire şi barbotare", precizează Gheorghe Zmeu.
Chiar dacă nu divulgă secretele de fabricaţie (rămase de la bragagii turci care au trăit cu secole în urmă la Galaţi), producătorul ţine să precizeze un amănunt important: „Cel mai mult contează cazanul de fierbere şi îndemânarea