Eşti dispus să primeşti o creştere salarială dar, în schimb, să lucrezi până la epuizare? Angajaţii ar trebui să se gândească de două ori înainte să accepte o creştere salarială, pentru că mai ales în această perioadă, caracterizată de penurie de locuri de muncă, majorările salariale pot fi calea sigură spre muncă până la epuizare.
În teorie, măririle de salariu marchează vârfurile de performanţă ale angajaţilor, ar trebui să-i motiveze să muncească mai eficient, nu neapărat mai mult.
În practică, măririle salariale pot legitima o formă de abuz asumată de angajat, din disperare sau inconştienţă, prin care angajatorul îşi permite să-l exploateze, invocând banii pe care i-a oferit în plus la salariu sau pe care doar i-a promis.
“Există companii care pur şi simplu profită până “la sânge” de actuala criză de job-uri bune pe piaţă, de oportunităţi, şi atunci nu se focalizează decât pe eficientizarea personalului lor existent, la maximum, ignorând însă orice aspect uman, până la urmă, cum ar fi gradul lor de epuizare psihică sau chiar şi fizică, după caz”, a spus pentru ECONOMICA.NET headhunterul Irina Vasile, country manager al firmei de executive search Antal International, unul dintre jucătorii mari din piaţă.
Două căi, aceeaşi destinaţie
Angajatorul are două opţiuni de abordare a propunerii majorării salariale în schimbul unui volum dublu sau triplu de muncă. Îi poate spune onest şi explicit angajatului că majorarea înseamnă următoarele atribuţii/responsabilităţi în plus, program de muncă prelungit, etc.
Sau îi poate propune angajatului o creştere salarială cosmetizând cât mai mult aşteptările suplimentare pe care le are de la el, fără să spună o vorbă despre muncă în plus, ore suplimentare, darămite muncă epuizantă.
Cazul fericit în care angajatorul te ofertează explicit: “Îţi majorez salariul dar trebuie să munceşti dublu sa