Preambul
Pe 29 aprilie 2013, în Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniştri) se va relua votul legat de interzicerea, pe o perioadă iniţială de doi ani, a folosirii a trei tipuri de pesticide în Uniunea Europeană, care dăunează grav populaţiilor de albine. Pe 15 martie, interdicţia a întrunit o majoritate simplă, insuficientă însă pentru ca votul să fie validat. Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, s-a numărat printre cei care au votat împotriva interdicţiei, chiar dacă, în mod direct, riscă să fie afectate familiile a a aproximativ 40.000 de apicultori români, iar indirect, milioane de mici fermieri autohtoni a căror producţie depinde de polenizarea pe care o fac albinele. Explicaţiile acestui vot criminal: interesele marilor proprietari de terenuri şi ale marilor producători internaţionali de pesticide. Află cum poţi să-i scrii şi să-l convingi pe ministru să-şi schimbe votul pe 29 aprilie.
Cât de gravă e problema
Interdicţia vizează trei pesticide bazate pe neonicotinoide (tiametozam, imidacloprid şi clotianidin). În Raportul Autorităţii Europeane pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), din 16 ianuarie 2013, arată că utilizarea acestor pesticide, prezintă riscuri majore pentru sănătatea albinelor. În acelaşi sens s-au pronunţat şi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice internaţionale şi ai organizaţiilor de apicultori din diverse ţări ale Europei şi Apimondia (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Apicole), care consideră pesticidele ca fiind cauza unor depopulări masive a familiilor de albine, ducând până la dispariţia acestora, efectivul de albine din multe ţări europene scăzând dramatic (în cazul Marii Britanii cu aproape 80%).
Pesticidele din această categorie se acumulează în apă, sol, în nectarul şi polenul plantelor, contaminându-le şi otrăvind insectele polenizatoare, dintre care cele mai importante sunt albine