Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ tratează zilnic persoane muşcate de căpuşe.
Medicii cer populaţiei să acorde o atenţie deosebită atunci când petrec mult timp în aer liber şi să poarte îmbrăcăminte adecvată, astfel încât să nu intre în contact direct cu spaţiile verzi. Muşcătura de căpuşă nu este întotdeauna dureroasă, iar unii pacienţi prezintă doar o pată roşie în zona afectată. Boala Lyme (sau borelioza) este afecţiunea provocată de muşcătura de căpuşă, care poate determina complicaţii la nivelul sistemului nervos central, al inimii sau a altor organe interne. Pe parcursul anului 2012, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost înregistrate 76 de internări cu suspiciune de borelioză, din care jumătate au fost cazuri confirmate. Afecţiunea de manifestă printr-o simptomatologie diversă, iar din această cauză este denumită şi „boala cu 1.000 de feţe“. Persoanele care sunt muşcate de căpuşe sunt sfătuite de către medici să meargă imediat la spital, pentru profilaxie anti-Lyme. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice timp de o săptămână. În cazul apariţiei simptomelor boreliozei, pacienţii trebuie să stea internaţi o lună pentru a lua tratament.
„Avem zilnic două sau trei prezentări în care pacienţii sunt muşcaţi de căpuşe. Mai grav este faptul că abia de acum începe sezonul muncilor agricole sau ieşirilor la grătar, modalităţi prin care ieşenii sunt expuşi înţepăturilor“, a spus dr. Gabriel Perianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.
Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ tratează zilnic persoane muşcate de căpuşe.
Medicii cer populaţiei să acorde o atenţie deosebită atunci când petrec mult timp în aer liber şi să poarte îmbrăcăminte adecvată, astfel încât să nu intre în contact direct cu spaţiile verzi