De ani buni, UE are o misiune diplomatică şi umanitară în Teritoriile Ocupate ale Palestinei. Recent, a fost organizată o vizită de o săptămână. Dan Adrian Pop, preşedintele Rotaract District 2241 România şi Moldova vorbeşte, pe larg, într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureş, despre experienţa palestiniană şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Reporter: Uniunea Europeană a organizat recent o vizită în Palestina la care ai luat şi tu parte. Despre ce a fost vorba?
Dan Adrian Pop: De ani buni de zile, Uniunea Europeană are o misiune diplomatică şi umanitară în Teritoriile Ocupate ale Palestinei ce are ca obiect mai degrabă un parteneriat pentru consolidarea instituţiilor palestiniene în vederea construcţiei şi organizării unui stat de drept, autonom şi independent, capabil să funcţioneze bazându-se pe capacităţile proprii.
Concret, viziunea Uniunii Europene în relaţia Israel – Palestina se rezumă la ”Două state pentru două popoare”, ceea ce presupune un stat israelian şi unul palestinian care să aibe graniţele stabilite în anul 1949 şi cele două zone: Gaza şi West Bank.
Ce este foarte important să menţionez este că pe tot parcursul şederii în Palestina am avut ocazia să aprofundăm problemele şi situaţiile cu care se confruntă palestinienii, fără a avea contact cu cealaltă parte implicată. Toate evenimentele la care am luat parte au fost organizate de EU pentru a sprijini viziunea sa şi pentru a fundamenta cu realitatea din teren acest lucru.
Reporter: Cât a durat acest proiect şi care au fost principalele puncte de referinţă?
Dan Adrian Pop: În săptămâna petrecută în Palestina întreg grupul a fost cazat în ”capitala” provizorie a Palestinei, Ramallah, iar zilnic am avut programate activităţi în diverse zone şi oraşe ale Palestinei.
Printre cele mai interesante, inedite experienţe s-au numărat c