„Război” în Maramureş! Un cartier întreg al Moiseiului stă pe un butoi cu pulbere. Circa 150 de familii şi o zonă de 400 de hectare au devenit miza unui „război pentru pământ” disputat între Moisei şi Borşa. Deşi actele şi istoria demonstrează că „Valea Hotarului” a aparţinut întotdeauna de comuna Moisei şi toţi locuitorii zonei au cerut, în scris, „unirea” cu localitatea, autorităţile borşene îi „cotropesc” în continuare. În ciuda faptului că zona se află în litigiu şi, cel puţin teoretic, toţi cei implicaţi ar trebui să aştepte decizia instanţei, primăria Borşa a instalat un punct de control în zona respectivă. Mai mult, au încercat să deverseze o cisternă plină cu mizerie într-o veche staţie de epurare din Valea Hotarului. Drept răspuns, duminica trecută, toţi cetăţenii zonei s-au adunat la revoltă. Sunt dispuşi să lupte cu toate mijloacele legale împotriva nedreptăţii.
Duminică, 14 aprilie. Anul Domnului 2013. De la ultimele invazii ale cotropitorilor în Maramureş au trecut trei secole. Şi totuşi, într-un cartier al Moiseiului, ca la un semn, oamenii se adună să ţină piept „năvălirilor”. În câteva minute, strada îngustă şi plină de noroi din cartierul Valea Hotarului e plină „ochi” de lume. „Înarmaţi” cu dosare, documente vechi sau sprijinind de braţ câte un bătrân care cunoaşte adevărul, localnicii s-au adunat să-şi apere pământul. Şi originile.
Povestea „raptului teritorial” a început demult, în urmă cu vreo patru decenii. Primarul de atunci, vrând să obţină avantaje pentru fratele său care locuia în zonă, a „vândut” cele 400 de hectare Borşei. Până în urmă cu vreo doi ani, cele 150 de familii care locuiesc în zonă n-au avut habar că au fost vândute pentru „o raţie de la mină”. Ei ştiu din bătrâni că sunt moiseieni şi punct! Numai că, în 2010, când primarul Toader Şteţcu a fost chemat la Oficiul de Cadastru şi Publici