Bănățeanul care a prejudiciat cea mai mare investiție germană din agricultura românească cu 33 de milioane de euro a fost trimis în judecată, astăzi, la Timișoara. După o anchetă-maraton de patru ani, rechizitoriul care relatează pas cu pas infracțiunile comise de Nikolaus Mann și acoliții săi, a ajuns să numere aproape 300 de file, dosarul însumând peste 160 de volume.
Nikolaus Mann în vârstă de 56 de ani, cu dublă cetățenie, română și germană, e acuzat că a pus bazele unui grup infracțional care a prejudiciat Aton Gmbh cu 33 de milioane de euro prin infracțiuni de delapidare, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Ancheta a început în perioada în care în satul Carani (comuna Sânandrei) s-a inaugurat cea mai mare moară mecanizată din România și una din cele mai mari din Europa de Est. Era o investiţie de 11 milioane de euro, a SC Aton Transilvania, cea mai mare investiție germană de la noi, și a beneficiat şi de sprijinul Uniunii Europene, prin programul SAPARD.
Mai întâi și-a pus oamenii în funcțții cheie
Totul a început în 2008. Mann a pus la cale “căpuşarea” firmelor din grupul Aton alături de Daniel Ţunea, Mihaela Cipleu, Lucian Ivănescu, Cristian Florin Moiş, Violeta Otilia Morariu şi Dan Popa. Om de afaceri prezent la un moment dat în top 300, Mann și-a fixat ca target devalizarea patrimoniului firmelor din grupul Aton (SC Aton Transilvania SRL, SC Agrocereal Carani SRL şi SC Ceroil Carani SRL, S.C. Vital & Heydl SRL, SC Agriconcept Europe SRL). El i-a cooptat pe cei șase, i-a susținut și promovat ca administratori în cadrul firmelor SC Aton Transilvania SRL, SC Agrocereal şi SC Oil Agri SRL respectiv Vital & Heydl SRL.
Au urmat contractele dezavantajoase pentur Aton
După ce a avut oamenii puşi în funcţiile cheie, Mann care controla firma Euromobille SRL a