Începând de astăzi, echipa de editorialişti a cotidianului OPINIA are un nou membru de marcă. Este vorba despre jurnalista buzoiancă Oana Dobre, pe care cei mai mulţi dintre dumneavoastră o cunoaşteţi fie din paginile cotidianului „Evenimentul Zilei”, fie din dezbaterile moderate de ea la Realitatea TV.
De astăzi, veţi găsi textele Oanei Dobre în paginile cotidianului OPINIA în fiecare zi de miercuri a săptămânii.
Justiţia - dezlegată la ochi, dar legată peste nas
Aud în aproape fiecare dezbatere televizată pe tema Justiţiei o frază repetată obsesiv, astfel încât a ajuns aproape o incantaţie nelipsită din predica „părerologică”: „Justiţia trebuie să fie oarbă”. Mă întreb, însă, dacă aceia care s-au agăţat de această imagine inspirată din mitologia Dreptăţii antice au stat vreodată să se gândească la ce înseamnă cu adevărat o Justiţie oarbă. Dacă ar fi făcut-o, poate şi-ar fi dat seama că, într-un anumit sens, ea există demult în România şi este unul dintre cele mai toxice produse ale ultimilor 20 de ani: Justiţia legată la ochi, dar cu mirosul supra-dezvoltat. Cea care nu are nevoie de probe, dar care poate să adulmece cine îi stă alături sau în faţă, ghidându-se după parfum: cel mai adesea, după parfumul Puterii.
Pe 20 iunie 2012, data condamnării lui Adrian Năstase, eram în Germania. Când am primit vestea prin telefon, de la 3.000 de kilometri distanţă, mi s-a părut că simt undele unui cutremur. Mi-am spus că este cel mai important eveniment din România ultimului deceniu. Fără să vreau să judec dacă acea condamnare a fost sau nu corectă, am simţit că îmi va schimba ţara. Un fost prim-ministru ajuns după gratii nu se poate să n-o schimbe, îmi repetam în gând în timp ce ochii mi se plimbau de la posturile româneşti vizionate în direct pe internet la o lume incomparabil mai echilibrată şi mai aşezată în schema statului d