Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, da asigurari ca propunerile inaintate de Victor Ponta pentru conducerile parchetelor vor fi examinate de CSM cu aceeasi exigenta ca in procedura declansata de Mona Pivniceru.
"Sunt importante si persoanele celor nominalizati, reputatia lor profesionala, nu numai felul in care sunt perceputi de sistem si societate. In opinia mea, interviul este doar parte din evaluarea care sta la baza deciziei", a explicat presedintele CSM intr-un interviu acordat Ziare.com.
Oana Schmidt Haineala a apreciat ca autoritatea judecatoreasca ar trebui sa aiba un drept de veto in astfel de proceduri. Totodata Oana Schimdt Haineala considera ca, deocamdata, nu am ajuns la maturitatea la care persoanele aflate in fruntea institutiilor sa nu mai conteze pentru ca mecanismele merg de la sine dupa reguli si proceduri.
In interviul acordat Ziare.com, presedintele CSM a atras atentia si asupra unui amendament la legea de aplicare a Codului de Procedura Penala care pericliteaza rolul constitutional al procurorului si insusi actul de justitie.
Ati sesizat CCR in privinta reducerii atributiilor CSM in procedura de desemnare a judecatorului roman la CEDO. De ce credeti ca noua procedura ar putea fi neconstitutionala si de ce este important ca rolul CSM in aceasta procedura sa ramana principal?
Felul in care prin OUG 21/27 martie 2013, promovata de fostul ministru al Justitiei, d-na Pivniceru, modifica mecanismul decizional in privinta selectiei judecatorului roman la CEDO, golea de substanta atributiile CSM si ale puterii judecatoresti in general in aceasta materie.
Prin selectia facuta de o comisie mixta, inter ministeriala si in care CSM era reprezentat printr-un membru, la fel si ICCJ, printr-un judecator, ponderea deciziei mergea in zona Executivului. Practic, nu mai era posibila realiz