Senatul a retrimis la promulgare legea de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) fără a accepta observaţiile trimise de preşedintele Traian Băsescu ca membrii din conducere să aibă o experienţă de cel puţin zece ani şi să nu fie rude ale parlamentarilor. Astfel, parlamentarii îşi vor putea numi rudele şefi la o mega-structură responsabilă de monitorizarea unor pieţe financiare cu o valoare cumulată de peste 30 mld. euro.
Miza din spatele respingerii acestor interdicţii ar fi numirea lui Daniel Tudor, actualul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi soţ al senatorului PNL de Buzău Doina Anca Tudor, în funcţia de vicepreşedinte executiv pentru piaţa asigurărilor la ASF.
ASF va fi condusă de un consiliu format din 17 membri: un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi responsabili de câte o piaţă financiară în parte (piaţa de capital, pensii private şi asigurări) şi încă 12 membri care nu au mandat executiv. Cei 17 membri din consiliul de conducere al ASF vor fi numiţi de Parlament pentru un mandat de cinci ani în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a comisiilor de buget şi economică din cadrul Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
Textul de lege spune că „comisiile efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar“. Însă de la începutul anului se poartă negocieri intense în interiorul partidelor politice pentru cine anume va conduce ASF. Miza este extrem de ridicată pentru că dintr-o astfel de funcţie, ce ar putea fi remunerată cu indemnizaţii de peste 10.000 euro pe lună, conducătorii ASF vor decide în următorii cinci ani pe piaţa de capital, pensii private şi asigurări.
Favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ASF ar fi Dan R