IAȘI. Bărbatul bănuit că ar fi făcut scandal într-o firmă de pompe funebre a dat recent statul în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Potrivit reprezentanților CEDO, avocatul Leonard C. (45 de ani), alături de alte trei persoane, cere despăgubiri de la stat. Potrivit cererii depuse pe masa judecătorilor europeni, cei patru reclamanți din acest dosar sunt „născuți în afara mariajului“, înainte de data de 8 noiembrie 2007. La vremea nașterii lor, legea prevedea că acțiunea de stabilire a paternității noului născut în afara mariajului îi aparținea copilului și putea fi introdusă în numele său de către mamă sau reprezentantul legal în maximum un an de la naștere sau, în cazul coabitării mamei și copilului cu presupusul tată, la finalul acelei coabitări. În cazul celor patru reclamanți, mamele nu au introdus la timp acțiunile în instanță.
Pe 8 noiembrie 2007, a intrat în vigoare Codul Familiei, iar, potrivit modificărilor legislative, acțiunea de stabilire a paternității trebuie introdusă de mamă în maximum un an, dar copilul are dreptul de a face același lucru în orice perioadă vrea. Potrivit celui de-al doilea articol al legii, prevederile se refereau atât la copiii născuți după apariția actului normative, cât și înainte de acesta. Reclamanții au cerut stabilirea patermnității în instanță, însă, pe 9 decembrie 2008, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional al doilea articol din legea respectivă, considerând că niciun act normativ nu poate fi aplicat retroactiv.
În baza acelei sentințe, instanțele au respins acțiunile formulate de cei patru reclamanți, ca fiind tardive.
În 2001, reclamantul a sesizat instanțele naționale printr-o primă acțiune de stabilire a paternității, iar, pe 6 mai 2008, a avut câștig de cauză. Însă, în urma recursului, Curtea de Apel Iași (cu o opinie separată – n.r.) a decis că acțiunea recla