Un grup de cercetători danezi de la Universitatea din Copenhaga susţine că a descoperit "adevăratul motivul" pentru care apar durerile de cap. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că durerea resimţită în timpul migrenelor ar putea să nu fie provocată de dilatarea vaselor de sânge din interiorul craniului, aşa cum s-a crezut până în prezent, ci de hiperactivitatea receptorilor de durere din celulele cerebrale.
Mai mult decât atât, există deja câteva tratamente în curs de dezvoltare care vor acţiona la nivelul semnalului durerii, notează site-ul News Discovery. Potrivit sursei, este nevoie însă de mai multe studii pentru a confirma faptul că această dereglare a mecanismului de semnalizare a durerii din celule este răspunzătoare de migrene.
„O mare parte dintre pacienţii care acuză migrene nu răspund la medicamentele existente deja pe piaţă”, a precizat dr. Messoud Ashina, coautor al studiului. Statisticile arată că aproximativ 1 din 10 americani suferă de migrene, femeile fiind mai predispuse la această afecţiune, spre deosebire de bărbaţi.
Durerile de cap asociate unei crize de migrene durează între 4 şi 72 de ore şi sunt deseori însoţite de stări de greaţă, ameţeli şi sensibilitate la lumină şi zgomot.
Cea mai folosită clasă de medicamente în cazurile de migrene este cea bazată pe triptamină, medicamente care ar trebui să potolească durerea prin contractarea vaselor de sânge din creier. Însă o serie de studii a demonstrat că doar aproximativ 30% dintre pacienţi nu mai acuză nicio durere la 2 ore după ce au luat un astfel de medicament, scrie Agerpres.
În aceste condiţii, unii oameni de ştiinţă au început să se întrebe dacă nu cumva cauza durerii asociate migrenelor nu este alta. Ei s-au oprit asupra neuronilor senzitivi din creier.
Pentru a studia evoluţia migrenelor în timp real, Ashina şi colegii săi au examinat 19 femei care