Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare se confruntă cu o “explozie” a cazurilor de alergii la polenul de mesteacăn. Pe de o parte îi avem pe cei care vin la un consult de specialitate fiindcă li s-au agravat simptomele, iar pe de altă parte pe cei care nici nu ştiau că sunt alergici la aşa ceva.
“În perioada asta avem foarte multe cazuri de conjunctivită alergică din cauza polenului de mesteacăn. Care este acum, în perioada asta. Adică începe să îi mănânce ochii, să lăcrimeze, să se roşească, nasul că curgă, să se înfunde...
Şi asta în special când se plimbă în pădure, deci când intră în natură. Unii dintre ei, datorită faptului că structuri din grăuncioare de polen sunt foarte asemănătoare cu anumite structuri proteice din anumite fructe, aceşti pacienţi pot să facă sindrom de alergie orală. Deci să se umfle buzele, limba sau chiar gâtul în momente în care ei consumă mere crude, cireşe sau piersici.
Pot să facă astfel de manifestări la fructe crude, la morcovi cruzi sau alune de pădure. Deci când consumă aceste fructe sau legume ei pot să facă acest sindrom de alergie orală. Şi de multe ori vin pacienţi cu acest sindrom şi de fapt ei sunt alergici la polen. Prin faptul că există reacţie încrucişată între polen şi alimente”, a declarat medicul alergolog Gabriela Hirian.
Medicul a mai adăugat că în general cei mai afectaţi de aceste alergii de sezon sunt copiii şi tinerii pentru că în general alergiile şi rinitele alergice se manifestă în tinereţe.
“Sunt foarte rare cazurile când devin alergici pe parcursul vieţii. Cei mai vârstă care vin acum se ştiu ei de multă vreme cu aceste probleme. Mai avem apoi pe cei care vin şi sunt alergici la acarienii din praful de casă şi de regulă primăvara se exacerbează problemele lor. Din categoria asta am foarte mulţi pe cei cu astm bronşic, cu hipersensibilizare la acarieni. Cu astm vin şi tin