Vaccinul pneumococic şi vaccinul HPV au fost introduse în Programul Naţional de Imunizări, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Adrian Pană. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă prilejuită de Săptămâna Internaţională a Vaccinării. Vaccinul pneumococic va fi efectuat bebeluşilor la vârstele de 2, 4 şi 11 luni, el protejând împotriva afecţiunilor provocate de germenul pneumococ, cum ar fi otita, pneumonia şi meningita. Vaccinul HPV este efectuat fetelor de 11 ani.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că Ministerul Sănătăţii a solicitat un necesar în ceea ce priveşte vaccinul pneumococic, în această perioadă fiind derulate licitaţiile, urmând ca imunizarea să înceapă în al doilea semestru al anului. „Am solicitat 4.000 de doze de vaccin pneumococic. Cel mai probabil, imunizările vor începe din al doilea semestru, în această perioadă fiind derulate licitaţiile. Este un lucru benefic că acest vaccin este introdus în Programul Naţional de Imunizări pentru a fi administrat în mod gratuit copiilor, pentru că, într-adevăr, este foarte scump. Imunizarea cu acest vaccin este foarte importantă pentru copii, deoarece din cauza acestor boli, care sunt cauzate de pneumococ, copiii pot rămâne cu sechele pe viaţă. În primii 3-4 ani de viaţă, copilul este predispus la aceste boli, pentru că pneumococul este prezent peste tot, iar copiii au imunitatea scăzută”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP.
Şi medicii pediatri din municipiu recomandă acest vaccin. „Recomand acest vaccin, pentru că este foarte util în prevenţia bolilor care îi afectează pe copii. Şi aici mă refer la otită, pneumonie şi meningită. Copilul trebuie să fie perfect sănătos în momentul administrării vaccinului. Vine în sprijinul părinţilor dacă acest vaccin ar fi cuprins în schema obligatorie de imunizări. Prevenar