Deşi există tehnologii specializate care pot descărca şi instala automat update-uri, ele sunt rareori utilizate. Doar 35% dintre companii instalează automat update-uri, potrivit unei cercetări de piaţă realizate în noiembrie 2012 de către specialiştii B2B International.
În noiembrie 2012, B2B International a intervievat peste 5.000 de manageri IT, care ocupă funcţii de nivel înalt în diferite companii din întreaga lume, în cadrul cercetării realizate pentru Kaspersky Lab.
Infractorii cibernetici se folosesc adesea de vulnerabilităţile pentru care nu au fost lansate patch-uri din software-urile expirate, pentru a pătrunde în infrastructura IT a companiei. Aceştia utilizează un instrument foarte popular – exploit-urile – pentru a-şi atinge scopurile. Exploit-urile sunt elemente care folosesc vulnerabilităţile sistemului de operare şi ale aplicaţiilor pentru a infecta computerele.
O modalitate eficientă de a preveni şi de a elimina aceste vulnerabilităţi cât mai rapid posibil este instalarea de patch-uri pentru software. Însă, aceasta poate fi o sarcină dificilă pentru multe companii, care trebuie să instaleze prompt update-uri pe un număr mare de computere.
Printre altele, studiul a evaluat gradul de utilizare a tehnologiilor care instalează automat update-uri pe computerele companiei. Rezultatele au fost surprinzătoare: dintre companiile care au un sistem de client management instalat, doar 35% folosesc cu adevărat această tehnologie.
Potrivit datelor Kaspersky Lab, Java este cel mai popular program printre infractorii cibernetici, 50% dintre exploiturile din 2012 atacând această platformă. Adobe Acrobat Reader este al doilea cel mai utilizat program, cu o frecvenţă de 28%. Acestea reprezintă exemple de software-uri standard instalate pe un număr foarte mare de computere din companii – acest lucru înseamnă că nu doar câteva dispozitive, ci