Ministerul Economiei a semnat, luni, 11 contracte pentru cofinanţarea din fonduri europene în valoare de 670 milioane de lei a unor proiecte de eficientizare a consumului de energie şi pentru producţia electricităţii din surse regenerabile.
Printre beneficiari se numără companiile Chimcomplex Borzeşti, Elsid Titu, Soceram, Electrocarbon, acestea urmând să deruleze proiecte de eficienţă energetică.
Beneficiarii fondurilor destinate producţiei de energie regenerabilă sunt firmele Energie Ecologică ROGIS, Geo Data, Marex, Electricom, Solar Power, Suraki şi Eralt Impex.
Companiile care au primit cele mai mari fonduri sunt Energie Ecologică Rogis şi Suraki, fiecare cu câte aproape 80 milioane de lei. Cele două companii derulează proiecte de producţie a energiei în centrale eoliene în judeţele Brăila şi Giurgiu.
Proiectul firmei Energie Ecologică ROGIS are o valoare totală de 189,2 milioane de lei, iar cel al firmei Suraki de 154,5 milioane de lei.
Compania Energie Ecologică ROGIS este controlată de firma Ogis Renewable Energy Limited cu 97% din acţiuni, EEtek Holding ZRT din Budapesta cu 3% din acţiuni şi persoanele fizice Sauerzopf Hans Peter cu 5% din acţiuni şi Leopold Gartler. Cifra de afaceri a companiei este zero pe 2011, dar firma avea capitaluri proprii de 6,7 milioane de lei în 2011 şi datorii de 3,3 milioane de lei.
Compania Suraki este controlată de Surachi Lidia, Surachi Veceslav şi Surachi Denis din Bucureşti şi a avut afaceri de 2,8 milioane de lei pe primele şase luni din 2012, iar în 2010 de 7,2 milioane de lei.
Solar Power a primit fonduri nerambursabile de 46,5 milioane de lei pentru un proiect total de 81,5 milioane de lei pentru producţia energiei într-un parc solar în Ilfov.
Electricom va utiliza cele 33,5 milioane de lei primite din fonduri UE pentru construcţia unui parc eolian în Casimcea, jude