Furnizorul clujenilor de agent termic în regim centralizat a lansat o achiziţie pentru un studiu de fezabilitate care va permite lansarea structurii în producerea de energie verde.
Regia Autonomă de Termoficare (RAT) din subordinea Consiliul Local intenţionează să amenjeze un parc fotovoltaic pe 5.000 de metri pătraţi, pe strada Plevnei, unde produce şi energie prin cogenerare. Previziunile sunt ca noile instalaţii să genereze sub jumătate de mega watt pe oră, însă va scuti regia de costurile achiziţionării de certificate verzi, susţine directorul regiei.
Emil Miron, cel care coordonează activitatea RAT, a declarat că în prezent tehologiile sunt mult mai avansate şi, dacă se ia în calcul zona climatică a Clujului, se pot dezvolta proiecte importante de producere de energie verde. „Avem asemenea planuri. Nivelul de preformanţă al tehnologiilor din prezent este mult mai ridicat, faţă de anii 80 când s-au montat vechile instalaţii pentru încălzirea apei calde pe blocurile din Cluj. Am lansat un studiu de fezabilitate pe partea de fotovoltaice. Licitaţia este pe SEAP. Avem o idee despre această investiţie şi vrem să facem un prim proiect încă din acest an. Pe un teren al regiei de pe strada Plevnei de 5000 de mp vrem să montăm panouri solare. Investiţia va fi suportată din sursele proprii ale regiei. O astfel de investiţie se amorizează în 4 ani şi jumătate şi nu presupune sume foarte mari pentru impelentare. Aşteptăm licitaţia şi studiul de fezabilitate, după care vom porni acest proiect", a completat Miron.
În prezent RAT produce 5,5 MW pe oră (în sistem de cogenerare prin societatea Colonia unde este acţionar alături de Rhein Energie şi E.ON Gaz), iar instalaţiile verzi ar suplimenta la 6 MW produceţia de energie, însă avantajul pentru regia ar fi, după cum a explica directorul structurii, durata scurtă de amortizare a investiţiei şi faptul că nu