Situaţia de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier IPCUP Ploieşti devine dramatică. Angajaţii, neplătiţi de peste doi ani, au declanşat proteste şi au depus la Prefectura Prahova o cerere de eutanasiere colectivă pentru cei aproximativ 50 de angajaţi rămaşi la institut
„Vă rugăm să întelegeţi că am devenit pietre de moară pentru familiile noastre, pentru copiii noştri, nevoiţi să ne întreţină la o vârstă când putem lucra şi putem fi de folos societăţii în care trăim.Trăim sub spectrul executărilor datorită neplăţii facturilor, împrumuturilor la bănci.
În ţara noastră, ne simţim abandonati de autorităţi şi trataţi ca cetăţeni de mâna a doua, ca nişte sclavi, fără nici un drept, cu toate că suntem angajaţi legal la stat, cu contracte de muncă încheiate pe perioada nedeterminată. Vă adresăm spre aprobare cererea colectivă de eutanasiere“, au scris salariaţii de la IPCUP în textul cererii depusă marţi la Prefectura Prahova.
54 de cercetători care lucrează la IPCUP au început luni şi proteste de stradă, programate până pe 15 mai, disperaţi că nu şi-au mai primit salariile din octombrie 2010, iar autorităţile, în ciuda promisiunilor, sunt acuzate că nu se implică.
„La ora actuală, având în vedere că toate promisiunile făcute de autorităţile statului că situatia se va rezolva au fost doar vorbe în vânt şi că nici una dintre ele nu s-a concretizat şi nici nu este pe cale să se concrelizeze, înţelegem că scopul acestor tergiversari este ca să dispărem pe cale naturală. Singurul lucru de înţeles, mai ales pentru autorităţile locale, este clădirea pentru sediul organismelor viitoarei regiuni ce se preconizeaza a se înfiinţa cu capitala la Ploieşti“, mai scriu anagajaţii în cererea de eutanasiere colectivă.
Pe 3 aprilie, Prefectura Prahova a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru