După ce ani de zile au simulat că se duc la școală și învață să scrie și să citească, elevii de clasa a XII-a vor fi nevoiți, începînd cu simularea examenului de bacalaureat de anul acesta, să simuleze și că pică toate probele și se angajează într-o șaormărie.
“Este o probă nouă, extrem de realistă, adaptată nevoilor pieței”, spune ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie. “Nu are aproape nici un sens să mai simulăm că elevii vor promova examenul, pentru că e un scenariu futurist. E mai bine să-i ajutăm să simuleze lucruri utile: rularea unei șaorme cu de toate, tăierea cărnii prăjite cu o sabie de dimensiuni medii, împachetarea șaormei pentru acasă. Pînă la urmă, după 12 ani de școală, cu asta rămîi. Desigur, pentru elevii mai puțin ambițioși sau mai slab pregătiți, există și o probă de simulare a vieții de șomer.”
Întrebați ce părere au despre modificarea programei școlare și introducerea noilor probe la simulare, foarte mulți elevi s-au declarat mulțumiți, dar și un pic intimidați de provocarea care îi așteaptă. “M-am pregătit tot anul să pic Bac-ul, deci sper să nu am nici o problemă. Există șanse foarte mici să-l iau, totuși chestia asta mă neliniștește, pentru că nu sînt un tip care să lase lucrurile la voia întîmplării”, spune Cameliu Dumitrescu, elev la un liceu de tradiție. “E o idee foarte bună să ne pregătim pentru admiterea la șaormărie fiindcă am auzit că e o competiție foarte dură. Visul meu, de cînd eram mic, a fost să intru la o șaormărie de prestigiu din Anglia sau Germania, unde să pot să mă realizez pe toate planurile. Din păcate, în clasa a X-a am luat un 6 la Educație Fizică și Sport, deci s-ar putea ca notele mele să fie prea mari.”
Publicat în Cațavencii, 16(94) 2013
După ce ani de zile au simulat că se duc la școală și învață să scrie și să citească, elevii de clasa a XII-a vor fi nevoiți, începînd cu s