Nici două săptămâni nu ne mai despart de Sărbătorile Pascale şi goana după produsele tradiţionale pentru masa festivă este în toi. Căutăm cel mai bun preţ şi când credem că l-am găsit, de bucurie, uităm să verificăm şi calitatea alimentelor respective. O scăpare ce se poate solda cu probleme serioase de sănătate. Nici două săptămâni nu ne mai despart de Sărbătorile Pascale şi goana după produsele tradiţionale pentru masa festivă este în toi. Căutăm cel mai bun preţ şi când credem că l-am găsit, de bucurie, uităm să verificăm şi calitatea alimentelor respective. O scăpare ce se poate solda cu probleme serioase de sănătate.
Aminteşte-ţi că mieii se hrănesc cu iarbă, deci nu pot avea dantura animalelor carnivore. Iar picioarele lor au copite, nu gheare. Verifică aceste două caracteristici, ca să te asiguri că nu cumperi… câine, în loc de miel! Boticul şi picioarele trebuie să fie la vedere.
Preţul (puţin) mai redus cu care încearcă să te ademenească vânzătorii ambulanţi nu merită riscurile pe care ţi le asumi cumpărând carne din portbagajul unei maşini sau de pe trotuar. Fă-ţi cumpărăturile numai din măcelării, din magazine alimentare sau din alte locuri special amenajate în pieţe.
Doar aşa vei putea verifica dacă mieii scoşi la vânzare au, direct pe carne, ştampila ce atestă că au fost supuşi controlului sanitar-veterinar. În plus, comerciantul trebuie să prezinte, la cerere, şi certificatul de sănătate veterinară pentru marfa expusă.
“Cu cât este mai mic, cu atât are carnea mai fragedă”. Dacă după principiul acesta alegi mielul, să ştii că nu este cea mai bună idee. Cu cât este mai tânăr animalul, cu atât mai mult colagen (ţesut conjunctiv) conţine carnea lui şi cu atât mai greu va fi de digerat. Din acest motiv, mielul “ideal” pentru masa de Paşte e cel care cântăreşte în jur de 14-15 kg.
Carnea trebuie să fie elastică (să îşi revină uşor, du