Autorităţile locale şi judeţene nu au găsit soluţii optime pentru rezolvarea situaţiei depozitării deşeurilor la nivelul judeţului Cluj, în special la nivelul municipiului Cluj-Napoca, ţinând seama de restricţiile în depozitarea deşeurilor pe actuala platformă de stocare temporară a deşeurilor amplasată adiacent vechiului depozit Pata Rât.
Actuala platformă de stocare temporară, unde sunt colectate toate gunoaiele din judeţ, nu are autorizaţie de funcţionare, operatorul Salprest Rampa, cerând aprobări pentru extinderea depozitării. Chiar şi cu autorizare, noul depozit poate rezista 3-4 luni. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a anunţat că va depune denunţ penal pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru această situaţie.
“Vom face denunţ penal să vedem ce s-a întâmplat. Să verifice alţii ce s-a întâmplat acolo la Pata Rât. Cetăţenii aşteaptă de 20 de ani să aibă o rampă ecologică aşa cum au cetăţenii altor oraşe din România. Cine să răspundă dacă se produce un infringement în legătură cu acest proiect european? Cine suportă acele 80 de milioane care trebuie să se investească acolo? Nu cetăţenii sunt vinovaţi de întârzieri, de licitaţii”, a spus Vuşcan.
Mai mult, proiectanţii au greşit calcularea conturului de închidere a vechii rampe de la Pata Rât, motiv pentru care indicatorul de închidere din proiectul european nu poate fi îndeplinit. Actuala platformă de stocare temporară este amenajată în interiorul conturului de închidere a vechii gropi de gunoi.
“În 30 aprilie avem un deadline. Se va da o sentinţă care s-ar putea să ne aducă într-o situaţie extrem de delicată la nivelul judeţului Cluj şi o să ajungem cu această problemă istorică a Clujului, din nou pe harta Europei. În 30 aprilie se anticipează a fi o sentinţă împotriva a ceea ce s-a întâmplat la Pata Rât să vedem cum o să gestionăm lucrurile. Există nişte contra