Preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, afirmă că majoritatea spitalelor din judeţ nu vor semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) până când finanţarea acestora nu va fi evaluată corect.
Neagovici a declarat că miercuri Consiliul de administraţie al Spitalului orăşenesc din Târgu Secuiesc se va întruni pentru a lua o decizie cu privire la semnarea acestui contract, menţionând că există mari nemulţumiri legate de finanţarea instituţiei, care anul acesta va avea un buget mai mic cu aproape 20% decât anul trecut. Acesta a adăugat că în urma memoriilor transmise din teritoriu, Ministerul Sănătăţii a analizat situaţia mai multor spitale din ţară, inclusiv trei din judeţul Covasna, propunând recalcularea indicelui de complexitate medicală (ICM) în funcţie de cazurile rezolvate în anul 2012, cu limitarea acestuia la o valoare medie naţională.
„Termenul limită este 30 aprilie a.c., dar mai mult ca sigur nu vom semna contractul cu Casa în această formă (…) Voi participa şi eu din partea Sindicatului Sanitas şi voi sprijini ideea de a nu-l semna până când nu se fac corecţiile necesare. La fel şi la Spitalul din Baraolt şi Covasna”, a spus Vasile Neagovici, arătând că în atare condiţii banii alocaţi vor ajunge cel mult pentru plata salariilor şi medicamente. Singurul spital public din judeţ care se află într-o situaţie mai bună este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, care va avea asigurată finanţarea la nivelul anului trecut.
Liderul sindical a mai spus că situaţia acestor spitale a fost pusă în discuţie şi în cadrul Comisiei de dialog social care a avut loc marţi la Sfântu Gheorghe.
Directorul Spitalului orăşenesc Târgu Secuiesc, Kelemen András, a declarat că instituţia are nevoie de 2 milioane de lei în plus pentru a putea supravieţui, adică măcar tot atâţia bani cât a avut anul trecut, altfel se va