Coreea de Nord a cerut, azi, să fie recunoscută drept stat înarmat nuclear, respingând o condiţie impusă de Statele Unite ale Americii în virtutea căreia ar trebui să renunţe la armele sale nucleare înainte de demararea negocierilor. Sursa: Reuters
UPDATE ora 13.15:Cererea Coreei de Nord de a fi recunoscută ca o putere nucleară nu este nici realistă, nici acceptabilă”, a spus Thomas Countryman, asistentul secretarului pentru securitate internațională și neproliferare al SUA, pentru Geneva, citat de Reuters.
După săptămâni de tensiuni în Peninsula Coreeană, presărate inclusiv cu ameninţări nord-coreene de lansare a unui război nuclear, Nordul a început, în ultimele zile, să vorbească despre dialog, în replică la apeluri la negocieri atât din partea SUA, cât şi a Coreii de Sud.
Totuşi, publicaţia nord-coreeană Rodong Sinmun a respins ca fiind „nefondată şi inacceptabilă” condiţia americană şi sud-coreeană legată de dezafectarea armelor sale nucleare şi suspendarea testelor balistice.
„Dacă RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) va sta la o masă cu SUA, trebuie să fie vorba despre un dialog între două state înarmate nuclear, fără ca o parte să o forţeze pe cealaltă să îşi distrugă armele nucleare”, a scris ziarul.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat, în această lună, că Phenianul va trebui să dovedească faptul că este serios în ceea ce priveşte renunţarea la ambiţiile sale nucleare pentru ca discuţiile să fie o reuşită.
Coreea de Nord a semnat un acord de denuclearizare, în schimbul unui ajutor, în 2005, dar s-a retras ulterior din înţelegere. Momentan, regimul comunist susţine că armele sale nucleare reprezintă o „sabie preţioasă” la care nu va renunţa niciodată.
Nordul a efectuat, în ianuarie, un al treilea test nuclear, urmat de sancţiuni ale Naţiunilor Unite care au condus la o intensificare