TIMIȘOARA. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao şi torefiere. Mai târziu, a inventat metoda sa proprie pentru menţinerea calităţiii cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea depresurizate (în vid), putând astfel livra cafea şi în alte locaţii, în loc să o prăjească la fața locului. Este vorba despre celebrul Francesco Illy, timișoreanul care a format un parteneriat cu producătorii locali de cafea Hausbrandt.
În 1933, a fondat Illycaffe, iar în 1935, Francesco Illy şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, şi a revoluţionat prepararea cafelei. Illy a înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit Illetta.
Francesco Illy a decedat în 1956 la Trieste în Italia, iar fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy a preluat conducerea companiei de cafea, care este la ora actuală la cea de-a treia generaţie Illy, Andrea şi Riccardo Illy.
Ținând cont de toate acestea, autoritățile locale au decis să-i confere post-mortem titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.
Marți, în cadrul ședinței Consiliului Local Timișoara, aleșii au aprobat acordarea lui Francesco Illy, care s-a născut în Iosefin, titlul de Cetățean de Onoare post-mortem. Diploma care îl onorează a fost primită de Peter Strukelj, export manager la Illy Cafe Italia.
Consilierul local Adelina Tîrziu (PDL) a propus ca o zi pe an să-i fie dedicată, prin diverse activități organizate la Timișoara, lui Francesco Illy, iar primarul a acceptat pe loc.
TIMIȘOARA. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao şi torefiere. Mai târziu, a inventat metoda sa proprie pentru menţinerea calităţiii cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea depresurizate (în vid), putând astfel livra cafea şi în alte locaţii, în loc să o prăjească la fața locului. Este vorba despre celebrul Francesco Illy, timișoreanul care a format un parteneriat cu producătorii l