Cele două clădiri sunt încărcate de istorie şi veritabile obiective turistice. Autorităţile nu s-au sinchisit să le renoveze. Unul este în paragină pentru că Romsilva nu are bani de restaurare, iar altul a fost dat unei firme privată pentru a fi transformat în hotel de lux.
Clădirea în stil baroc a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea de contele Jozef von Brukenthal. Acesta şi-a dorit o reşedinţă solidă şi a înzestrat castelul cu ziduri de peste un metru grosime. Localnicii povestesc că terenul pe care este ridicat imobilul a fost un dar de la împărăteasa Maria Tereza a Austriei pentru contele von Brukenthal, iar acesta din urmă a construit palatul în onoarea celui mai cunoscut monarh din istoria curţii de la Viena.
Palatul Brukenthal este o construcţie impunătoare cu peste 30 de camere, fiecare fiind dotată cu o sobă deosebită de teracotă, iar podeaua este din lemn de stejar. A fost afectat gravd e un incendiu, iar în anii 40 a fost renovat de oameni care nu-I ştiau valoarea. Astfel, frescele de pe pereţi au fost acoperite cu var. Astă mai sunt doar sobele de teracotă, iar clădirea stă să cadă. Castelul a intrat în patrimoniul Romsilva în anul 2002. A ajuns însă o ruină deoarece compania nu are bani ca să îl renoveze.
Palatul Brâncovenesc este în paragină
Castelul Brâncovenesc se află situat la 10 km de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta şi a fost construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu în secolul XVIII. Este ultimul castel construit de domnitor. După dărîmarea mănăstirii, castelul a fost locuit de urmaşi ai familiei.
Moşia renaşte din grija banului Grigore Brâncoveanu, care în 1801 a construit în aproprierea vechii reşedinţe brâncoveneşti un castel în stil baroc târziu, caracteristic în Transilvania. În noua clădire au fost inserate elemente decorative din vechea reşedinţă. În1832, proprietatea revine Biser