-AA+A
Întâlnire cu Filip Florian foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNProzatorul de succes Filip Florian s-a întâlnit marţi, de la ora 17.00, la „ART Galeria”, cu scriitori bistriţeni şi elevi pasionaţi de literatură. Evenimentul a avut loc la invitaţia Centrului Judeţean pentru Cultură, întâlnirea fiind moderată de scriitorul Dan Coman, avându-l alături pe scriitorul şi traducătorul Marin Mălaicu Hondrari.
Buni cunoscători ai cărţilor scrise până acum de bucureşteanul care-i are printre antecesori pe Ioan Slavici, Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari au împletit întrebările despre viaţă cu cele despre operă, la care Filip Florian, un bun vorbitor, a răspuns cursiv, mărturisind despre viaţa de jurnalist la „Cuvântul”, despre intrarea într-un fel de rutină şi desprinderea de gazetărie, printr-o pauză pe care şi-a impus-o, fără ziare, televiziune, ştiri. Şi-a asumat doar scrisul prozei, la care lucrează cu pasiune, scriind o jumătate de pagină la zi. Scriitorului Florian i se pare literatura un lucru foarte personal, ceea ce scrie îi aparţine şi iubeşte textul, bun sau rău, aşa cum l-a realizat, este al lui. Găseşte că e o greşală a scrie cu gândul la cititor, reflectând ce reacţie va avea la un capitol, la o carte.
Până acum a publicat patru romane - „Degete mici” (2005, 2007) „Băiuţeii” (2006), „Zilele regelui” (2008) şi „Toate bufniţele” (2012), unele traduse în mai multe limbi şi cu sumedenie de cronici favorabile în mari gazete, mai ales germane. Se spune despre Filip Florian că este cel mai iubit în Germania, dintre scriitorii români în viaţă. După o perioadă în care scria „de mână” şi transcria obsesiv textul până pagina era curată, ajungând şi la cincizeci de copii, a trecut la scrisul direct pe calculator, care-i ia peste zece ore pe zi.
Autorul a vorbit despre fiecare carte, despre unii dintre traducători